İnşaat sektöründe demir ustalığından taahhüt müteahhitliğine geçiş yapan Murat Çiçek, 2009 yılında kurduğu Akçiçek A.Ş. başta olmak üzere 4 grup şirketiyle kentsel dönüşüm, yap-sat alanında tüm Ege Bölgesi’nde ses getiren projelere imza atıyor.
İ ZMİR’in yanı sıra Ege Bölgesi’nin farklı illlerinde kentsel dönüşüm projeleri ve müteahhitlik hizmetleri yürüten Akçiçek A.Ş., Murat Çiçek’in ömrünü verdiği inşaat tecrübesiyle 2009 yılında kurulmuş. Demirci ustalığından taahhüt projeleri yürüten müteahhitliğe geçiş yapan Çiçek, daha sonra bu alandaki sıkıntılar yüzünden kentsel dönüşüm ve yap-sat projelerinde karar kılmış. Bu dönüşüm Akçiçek A.Ş.’nin kurulmasını sağlamış. Murat Çiçek’in hayatı, inşaat sektörüne adanmış gerçek bir başarısı öyküsü. Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 1973 yılında doğan Murat Çiçek, kendisini bildi bileli inşaat sektöründe çalışıyor. Demirci ustası olarak girdiği sektörde 2009 yılına kadar taahhüt işleri yapmış. Sektörde yıllarca taahhüt işi yaptığını, ama kamu ihalesini alan müteahhitlerin ödemeler konusunda hassas olmaması yüzünden 2010 yılında bu alandan tamamen çekildiğini söyleyen Akçiçek A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Murat Çiçek, “Yap-satçılık konusunda ilerlemeye karar verdik ve Akçiçek İnşaat’ı kurduk. Akçiçek Grubu bünyesinde 4 tane şirketimiz var. Halen Akçiçek Grubu’nun devam ettirdiği 500’ün üzerinde inşaat projesi var. Bitenlerle birlikte binin üzerinde proje ürettik diyebilirim” dedi. Yakın zamanda Balıkesir Gömeç’te Denizkent adıyla bir sahil sitesinin inşaatını tamamlamışlar. 150 ile 360 metrekare arasında değişen 7 tip villadan oluşan sitede toplam 110 villa bulunuyor. Kendine ait özel plajı olan sitede oturma raporu da alınmış durumda. Yaşamın başladığı sitede satılmayı bekleyen sadece 12 villa kalmış.
SES GETİREN PROJELER
Akçiçek A.Ş. olarak en iddialı oldukları 3 proje bulunduğunu anlatan Murat Çiçek, “Manisa’nın Kula ilçesinde iki ada üzerinde 5 bloktan oluşan 9 katlı, bir blokta 6 daireli site inşaatımız sürüyor. Toplam 300 daire. Şu anda zemin düzeltme ve temel atma çalışmaları yürüyor. 2025 yılında tamamlanacak. Yakın zamanda bu dairelerle ilgili satış kampanyamızı başlatacağız. Diğer iki projemiz İzmir Bayraklı’da. Kentsel dönüşüm projesi olan Megazone’da 56 daire, 10 işyeri olacak. 8 katlı ve tek blok olarak planlandı. Zemin altında otopark ve sığınağın bulunduğu bir bodrum katı var. Farklı mimari yapısıyla dikkat çekiyor. Özkanlar bölgesinde. 1+1, 2+1, 3+1 ve 4+1 çatı dubleks seçeneklerimiz var. İnşaat aşamasında daire satın almak isteyenler için özel bir kampanya da planladık. 900 bin lira peşinat ile toplam 2 milyon 950 bin liraya buradan daire satıyoruz. İkinci projemiz ise işyeri bloğu olarak planlanan Ekssen. İzmir Adliyesi ek binasının yanında 8 katlı ve tek blok olarak inşa ediliyor. Sığınak ve otoparkların planlandığı 3 bodrum katına sahip. Projede 58 ofis, 3 adet dükkan yer alıyor. Zemin katta toplam 1500 metrekarelik, batar katlı bir işyeri de yer alıyor. İnşaat tamamlandıktan sonra Ekssen’in en üst katındaki ofisi Akçiçek A.Ş.’nin şirket merkezi olarak kullanacağız” diye konuştu.
Ömrünü inşaat sektörüne adayan, demirci ustası olarak başladığı sektörde azmi ve çalışmasıyla basamakları tek tek çıkıp, müteahhitlik yapmaya başlayan Murat Çiçek, özellikle kentsel dönüşüm uygulamalarıyla ilgili aksaklıklara karşı çok duyarlı. Kentsel dönüşüm projelerine başlarken, proje bedelinin yüzde 10’unun bankaya bloke edilmesini eleştiren Çiçek, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın bunu şart koştuğunu belirterek, bu şartın müteahhitleri zorladığını vurguluyor. Teminat yüzünden müteahhitlerin kentsel dönüşüm projelerini tercih etmediğini söyleyen Murat Çiçek, yaşanan sıkıntıları şöyle sıraladı; “Kentsel dönüşüm projelerinde paydaş sayısı çok fazla. Onlara tek tek bilgi vermek, ikna etmek zaman alıyor. Belediyelerden ruhsat izni çok geç çıkıyor. Bürokratik sorunlar yüzünden müteahhitler kadar depremzedeler de mağdur oluyor. Prosedürlerin azaltılması teknik zaafiyet anlamına gelmez. Daha hızlı hareket edilebilir. Sıkı denetimlerle teknik problemlerin oluşması engellenir. Özellikle bizim inşaat yaptığımız Bayraklı bölgesinde depremzedeler çok mağdur. İnşaat maliyetleri çok yüksek ve her geçen gün daha da artıyor. Kentsel dönüşümün metrekare inşaat birim maliyeti bugün 20 bin lira. Yarın daha da yüksek olacak. Geçmişte bir inşaatın toplam maliyetinin yüzde 40’ını kaba, yüzde 60’ını ince işçilik oluştururdu. Bugün tersine döndü. Çünkü temel hassasiyeti birim maliyetleri çok değiştirdi ve arttırdı.”
Yapı denetim uygulamalarındaki değişikliği eleştiren Murat Çiçek, “Yapı denetiminde havuz sistemi uygulamaya alındı. Geçmişte yapı denetim firmasını inşaat şirketleri seçerdi. İnşaatın büyüklüğü, denetim firmasının tecrübesi, uzmanlığı, inşaata yakınlığı gibi kriterlere göre seçerdik. Havuz sistemi getirilince artık bizim seçim hakkımız kalmadı. Bayraklı’daki inşaat için Bergama’dan yapı denetim firması görevlendirilebiliyor. Bu da denetimin istendiği gibi yapılmasını kuşkulu hale getiriyor ve maliyetler yükseliyor. Denetim firmasının teknik yeterliliğini, inşaatla yeteri kadar ilgilenip ilgilenmediğini bilmiyoruz. Uzaktaki firma yeterli sıklıkta gelmiyor, çünkü gelip, gitmek maliyet demek. Teknik yeterlilikte olmayan firma ile aynı dili bile konuşamıyoruz. Yapı denetim firmasını yine biz seçelim, devlet hem bizi hem onları denetlesin” diye konuştu.